Osobitosti hrvatskog naglasnog sustava - Škavić, Đurđa (Array, 1998)
Hrvatskom je novoštokavskom naglasnom sustavu uporište u ikavskim za-padnoštokavskim govorima, s neospornim utjecajima čakavskog i kajkav-skog naglasnog sustava. Kako je naglasni sustav onaj jezični sloj ko-ji je najmanje sklon promjeni, hrvatsko je novoštakavsko naglašavanje očuvalo svoje naglasne osobitosti i po njima se razlikuje od ostalih novo štakavskih idioma. Tim osobitostima pripadaju i neki naglasni tipovi imenica i glagola koja su u ovom radu ispitana. Iako ih nalazimo zabilježena i u naših starijih jezikoslovaca (npr. Antun Mažuranić), a čuva ih idanašnja uporabna norma, kodificirana se norma pri njihovu verificiranju još uvijek koleba, no njihova trajna uporaba dokazuje da su uparavo oni dio hrvatskog naglasnog sustava koji po njima potvrđuje svoju samosvojnost.