Duljina izgovornog prolaza i ugoda glasa - Varošanec-Škarić, Gordana (Array, 1998)
Željelo se ispitati koliki je utjecaj duljine izgovornoga prolaza na procjenu ugode glasa, prije svega razlikuju li se glasovi profesio-nalci i neprofesionalci prema toj fizičkoj osobini. Drugo, htio se utvrditi odnos između duljine prolaza i subjektine procjene jakosti glasa i opsega izvora glasa (prostiranja). Utvrđeno je da postoji značajna veza između duljine izgovornog prolaza i ugode glasa, jakosti i prostiranja. Rezultati pokazuju da ugodni muški glasovi imaju značajno dulji vokalni trakt izmjereno iz frekvencije F4 (20.36 cm) i iz uprosječenih vrijednosti iz F4 i viših formanata (19.1 cm) od neugodnih glasova (18.69 i 18.02 cm) i od prosječno ugodnih glasova (18.98 i 18.11 cm) te da ženski ugodni glasovi imaju značajno dulji vokalni trakt (17.52 cm) od neugodnih (16.61 cm). Skupina glumaca ima značajno dulji vokalni trakt (19.89 i 18.76 cm) od novinara i neprofesionalaca (18.58 i 17.82 cm), a glumice imaju značajno dulji vokalni trakt mjereno iz F4 (17.92 cm) od neprofesionalki (17.0 cm). Može se zaključiti da se glumci primaju na studij i zbog fizičke predispozicije duljih izgovornih prolaza.