Vježbe za glas i izgovor - Škarić, Ivo; Varošanec-Škarić, Gordana (1999)
Vježbe za glas i izgovor izvode se s govornim profesionalcima te s osobama s funkcionalnim poremećajem glasa. Svrha im je s jedne strane popravljanje, a s druge strane pojačanje glasa i dikcije. Stoga su složene tako da djeluju na glas sam te na segmentalne sastavnice go-vora. Vježbe se oslanjaju na sljedeće točke glasovoga tjelesnoga spleta (vokalne korporalne sheme): na donje disanje (abdominalno di-jafragmatsko i donje rebreno disanje), prsnu kost (sternum), prednje tvrdo nepce te na slušanje. Jači usredotočeni doživljaj titranja na prednjem dijelu tvrdoga nepca stvara uravnoteženu boju glasa i prido-nosi izgovornoj ispravnosti. Doživljaj titranja na dršku sternuma, što se postiže spuštanjem larinksa i tona u glasu, daje glasu opsež-nost. Pojačan kinestetski doživljaj trbušnih mišića, uz jak potisak zraka, pojačava glas i daje mu sigurnost. Pojačano samoslušanje u sklopu vježbi djeluje na fonaciju u smjeru pojačavanja fonacije (cochleorecurrentialnim efektom) i mijenjanja boje glasa (Tomatisovim efektom). Posebnim se vježbama djeluje na smanjenje prekomjerne nos-nosti u glasu.
Projekt MZOS
HRV