Tranzicija i etos u europskom kontekstu - Cifrić, Ivan (Array, 1998)
Raspravlja se o sociološkim aspektima odnosa hrvatskog i zapadnoeuropskih društava. Autor analizira odnos između tri ključna pojma: tranzicije, etosa i europskog konteksta i pokazuje da se tranzicijskim promjenama u Hrvatskom društvu odvijaju promjene sustava vrednota i zamjene vrijednosnih modela - prijelaz od kolektivno-egalitarnog na individualno-liberalni vrijednosni model. Početna euforija prihvaćanja zapadnih vrednota poprimila je realistične okvire. Autor obrazlaže kako integraciju hrvatskog društva u europski kontekst treba promatrati na više razina, te da je struktura vrijednosti i moralnih nazora povezana sa socijalnom strukturom društva. Pored političko-institucionalne razine integracije postoji i integracija na razini sustava vrednota. Integracija se ovdje promatra kao sociokulturni proces stvaranja novog sustava vrednota. Duboke tranzicijske promjene oblikovale su za europski kontekst nepovoljnu (nestabilnu) socijalnu strukturu, poglavito rasapom srednjih slojeva bez kojih nema stabilnog sustava društvenih vrednota. Za uključivanje Hrvatske u europski kontekst važnu ulogu ima oblikovanje menadžerskog i ekspertnog morala koji se često pojavljuju kao moralne deformacije.