Dystribucja czasownikow ruchu w niektorych polskich i chorwackich frazeologizmach - Pintarić, Neda (Array, 2000)
Z powyzszej analizy mozna wyciagnać wnioski, ze polaczenie kodu pozawerbalnego z werbalnym daje trzy typy znaczen frazeologizmow z semem re ki w porownywanych jezykach: 1) werbalny opis ruchu przy rownoleglym stosowaniu tego ruchu (znaczeni bezposredni frazeologizmu, np. niesć/nosić cos w reku); 2) ruch-get spolecznie kodyfikowany wraz z odpowiednia forma werbalna (w przypadku pozdrowienia: np. machać reka); 3) werbalny opis ruchu o znaczeniu metaforycznym bez uzycia gestu (np. isć komus na reke).