Leksički utjecaj na identifikaciju fonema - Erdeljac, Vlasta (1998)
U ovom je radu obrađena jedna od mogućih tema koje ulaze u široko područje prepoznavanja govorene riječi. Svrha je rada da pomogne u određivanju mjesta fonološke i leksičke razine procesiranja jezičnih iskaza u cjelokupnom modelu prepoznavanja riječi te u preciznijem određenju međusobnoga odnosa tih dviju razina jezične strukture i njihovih memtalnih adekvata.

Eksperimentalnim putem provjeren je utjecaj cjeline riječi na prepoznavanje fonema od kojih se riječ sastoji. U izvedenim pokusima ispitana je identifikacija fonema u riječima koje su sastavni dijelovi rečenice (dakle, u kontinuiranom govoru), zatim fonema unutar izolirano izgovorenih riječi kao i identificiranje fonema u izgovorenim ne-riječima (posebno konstruiranim logatomima).

Korištena je metoda vremenskog ograničavanja signala (tzv. gating paradigm) koja omogućuje kontinuirano praćenje vremenskog tijeka prepoznavanja riječi i fonema.
Projekt MZOS
HRV