Monumentalni pejzaž Hrvatske u 11. stoljeću - Jurković, Miljenko (Array, 1997)
Raspravlja se o crkvenoj reformi 11. stoljeća i njenu utjecaju na razvoj novog ranoromaničkog stila. Posebno se analizira internacionalna rana romanika koju uvode benediktinci reformirani početkom 11. st. (kamaldoljani), a potom i organiziranje reforme u Dalmaciji koju provodi nadbiskup Lovro, trogirski biskup Ivan uz pomoć papinih legata.