Pojava romaničke arhitekture u Hrvatskoj - Jurković, Miljenko (Array, 1997)
U formiranju ranoromaničkoga stila razdvajaju se dvije sastavnice - funkcionalna i formalna, te dvije grupe spomenika na kojima se preklapaju te sastavnice - internacionalna arhitektura, te ona koja izrasta iz domaće tradicije, time ukazujući na kontinuitet između ranog i zrelog srednjeg vijeka. Kronološki slijed razvojnog procesa dijeli se u dva razdoblja, prvo obilježeno pojedinačnim gradnjama vezanim uz uspostavu žarišta crkvene reforme u prvoj polovici 11. st., i drugo, obilježeno sustavnim širenjem novog stila koji promovira univerzalna grgurovska reforma u drugoj polovici 11. st.