O vjerodostojnosti samoprocjena suočavanja sa stresnim situacijama - Kulenović, Alija (Array, 1997)
U sklopu jednog šireg istraživanja doživljavanja zatvorske kazne N=186 osuđenih osoba, koje su izdržavale kaznu u KZ Lepoglava, popunjavalo je i upitnik od 40 čestica kojim se tražilo da za sebe ocijene čestinu korištenja 9 načina suočavanja sa "problemima i poteškoćama s kojima se u posljednjih 15 dana susrećete u kaznenom zavodu". Za svaku osuđenu osobu dobijene su i po 2 nezavisne procjene 9 načina suočavanja (odgajatelj i pravosudni policajac). Glavni rezultati analiza i usporedbi samoprocjena i procjena suočavanja pokazali su (a) da je slaganje među procjenjivačima, iako statistički značajno, relativno slabo, b) da je slaganje među procjenjivačima nešto bolje za suočavanja orijentirana na rješavanje problema od onih koja su usmjerena na emocije, c) da su faktorske strukture samoprocijenjenih i procijenjenih suočavanja visoko kongruentne, i d) da je slaganje samoprocjena i procjena općenito vrlo slabo. Ovi nalazi upućuju na zaključak da su, i pored toga što se radi o vrlo sličnim osnovnim dimenzijama, kriteriji individualnih samoprocjena i procjena suočavanja toliko različiti da se ove dvije tehnike ne mogu smatrati alternativnim mjerama načina suočavanja sa stresnim situacijama.