Tehnika i etos - Cifrić, Ivan (1997)
Etika i tehnika jesu kultura. Ako je prava ljudska priroda tek ona u kulturi, onda čovjek svoju prirodu potvrđuje ne samo razvojem tehnike nego i etikom. Tehnika je kulturno, a ne tehničko pitanje i stvaranje. Tehnika postaje novo čovjekovo tijelo bez kojega više nije egzistencijalno sposoban. Čovjek je i ranije kontroliralo svoje tijelo, pa tako mora i danas kontrolirati svoje novo tijelo - tehniku. Kontrola nije u izbjegavanju odgovornosti prebacivanjem na tehniku nego u zadržavanju ljudskih prava, a prvo ljudsko pravo je pravo na život a zatim pravo na ljudsku prirodu
Etos se temelji na običajnosti, tradiciji. Tehnika stalno mijenja pa i razara socijalni svijet i okoliš,pa se na tehnici teško može uspostaviti ekološki etos. Moralnost naših postupanja (ili ne-postupanja) procjenjuje se prema vrednovanju njihovih posljedica. Na mjesto dužnosti nastupa odgovornost, a "etiku etosa" zamjenjuje "etika odgovornosti".
Projekt MZOS
HRV