Ciceron, Plutarh i Francesco Barbaro u Zadru 1417-1419 - Jovanović, Neven, filolog (Array, 2013)
Pretražujući incipitarij Ludwiga Bertalota Initia humanistica Latina (1985-2004) naišli smo na niz pisama poslanih iz Zadra u Veneciju i vice versa, u razdoblju od proljeća 1417. do ljeta 1419. Radi se o prepisci humanista Francesca Barbara (Venecija, 1390-1454) s mletačkim kapetanom Zadra Santeom Venierom i Venierovim vicekapetanom (zapovjednikom vojne posade) Giovannijem Battistom Bevilacquom. Velik dio prepiske posvećen je tekstovima koje Barbaro šalje na čitanje u Zadar ; to su Ciceronovo pismo bratu Kvintu o upravljanju provincijom (Cic. ad Q. fr. 1, 1), Barbarovi prijevodi Plutarhovih životopisa Aristida i Katona te rasprava mletačkoga humanista De re uxoria (oboje nastalo 1416), kao i pismo Poggiu Braccioliniju iz 1417. Posrednik koji prenosi tekstove i pisma Zadranin je, Bevilacquin vojni kurir Ivan Stellini. Postoji i dosad neobjavljena prepiska zadarskog plemića Jurja Jurjevića i Bevilacque. Ti i drugi podaci iz zadarskog dijela Barbarove i Bevilacquine korespondencije doprinose našem poznavanju humanističke kulture Zadra i Dalmacije.