Emocije u latinističkim pohvalama istočnojadranskih gradova - Jovanović, Neven, filolog (Array, 2012)
Kako se pozitivne emocije iskazuju u latinskim pohvalama jadranskkih gradova u razdoblju 1268--1608? Istraživanje pomoću digitalne zbirke Croatiae auctores Latini pokazuje nejednaku distribuciju superlativa, tri razine afektivnosti, pojavu litote, manju vezu s narativnošću, te mogućnost da se izraze svojstva koja nisu ni pozitivna ni negativna ; u latinskim pohvalama gradova, pragmatika je važnija od semantike.