Kontrastivna analiza perfekta u makedonskom i hrvatskom jeziku - Prošev-Oliver, Borjana (Array, 2013)
Makedonski jezik pokazuje osobitu morfosintaksičku, tzv. ”balkaniziranu” stukturu kao posljedicu interferencija na balkanskom jezičnom prostoru i njegovoj kasnijoj standardizaciji u odnosu na druge slavenske jezike. Glagolski sustav predstavlja najbalkaniziraniji dio makedonskog jezika. Rad se bavi složenim pojavnostima perfekta u makedonskom jeziku, njihovom morfološkom tvorbom, njihovim povijesnim razvojem, odnosom prema temporalnoj odrednici, srodnostima i razlikama njihovih značenjskih funkcija i semantičkom kontekstu uopće, narativnim strategijama, njihovim odnosom prema ostalim prošlim glagolskim vremenima unutar makedonskog jezika, kao i kontrastivno u odnosu na perfekt i ostala prošla glagolska vremena u hrvatskom jeziku. Rad ističe posebnost specifične upotrebe makedonskog i hrvatskog perfekta kroz njhovu kontrastivnu relaciju. Ističe razvoj imperceptiva u makedonskom perfektu uslijed utjecaja imperceptiva iz turskog jezika što je odredilo funkciju pokazatelja kategorije statusa dviju semantičkih kategorija: testimonala i renarativa. Upotreba perfekta u makedonskom jeziku se odmakla u većoj mjeri od prostora temporalne oznake i dobila načelno druga značenja, konfesionalno i admirativno.