Smisao besmisla - nonsens u pjesništvu Grigora Viteza - Brozović, Domagoj (2013)
Kao neuobičajen način gradnje poetskog teksta nonsensna poezija bitno odudara od klasične metaforičke organizacije poezije. Načela gradnje nonsensne pjesme nekonvencionalno i turbulentno prisiljavaju tekst ovoga žanra na novu semantičku organizaciju. Pozivajući se na teorijske radove X. J. Kennedyja, J. Thomasa, M. Crnkovića i drugih, ovaj se rad u prvome redu bavi karakterističnim pojavama nonsensa: maksimalno labavom vezom između izraza i sadržaja, proizvodnjom igralački intoniranog semantičkog kaosa, individualnom alogičkom organizacijom pojmova, kinetičkom tekstualnom energijom, paradoksalnom upotrebom strogih pjesničkih formi, itd. Nabrojeni će se mehanizmi predočiti na primjerima iz pjesničkog opusa Grigora Viteza.
Projekt MZOS
HRV