Smisao besmisla - nonsens u pjesništvu Grigora Viteza - Brozović, Domagoj (Array, 2013)
Kao neuobičajen način gradnje poetskog teksta nonsensna poezija bitno odudara od klasične metaforičke organizacije poezije. Načela gradnje nonsensne pjesme nekonvencionalno i turbulentno prisiljavaju tekst ovoga žanra na novu semantičku organizaciju. Pozivajući se na teorijske radove X. J. Kennedyja, J. Thomasa, M. Crnkovića i drugih, ovaj se rad u prvome redu bavi karakterističnim pojavama nonsensa: maksimalno labavom vezom između izraza i sadržaja, proizvodnjom igralački intoniranog semantičkog kaosa, individualnom alogičkom organizacijom pojmova, kinetičkom tekstualnom energijom, paradoksalnom upotrebom strogih pjesničkih formi, itd. Nabrojeni će se mehanizmi predočiti na primjerima iz pjesničkog opusa Grigora Viteza.