Epigrami Marina Zlatarića - Bratičević, Irena (Array, 2012)
Tema su rada latinski epigrami izrazito intrigantnog i dosad neistraženog četverojezičnog pjesnika i prevoditelja, Marina Zlatarića (1753- 1826). Kao i većina njegova opusa, i mala epigramatska zbirka sačuvana u dva prijepisa (ZKD 918 i Arhiv HAZU VII.105), ostala je dosad potpuno neproučena. Pod talijanskim naslovom «Caratteri di tutti gli attuali Senatori di Ragusa, e di diversi del Maggior Consiglio», ona doista skicira karaktere Zlatariću suvremenih vlastelina, dajući svojevrstan moralni presjek dubrovačkih vlastodržaca nedugo prije propasti Republike. U odabranim primjerima Zlatarićevu opisu pojedinih plemića nalaze se potvrde u još nekim povijesnim izvorima ili literarnim svjedočanstvima. Pozornost se posvećuje i svetopisamskim epigrafima uza svaki epigram kao zanimljivu retoričkom postupku, a na koncu se zaključuje kako snažna politička podjela između tzv. stare i nove vlastele u Dubrovačkoj Republici, iako u epigramima eksplicitno prisutna, nije izazvala Zlatarićevu pristranost u ocjeni suvremenika.