Bugari u Hrvatskoj: migracije, situiranost, identifikacijske strategije i prakse - Grbić, Jadranka (Array, 2013)
Ovaj rad analizira uzroke doseljavanja Bugara u Hrvatsku, kronološki utvrđuje i opisuje pojedine faze migracija, odabir migratornih destinacija te strukturalna obilježja svake od migracijskih faza. Opisuje se način situiranosti početnih migranata, te procese kojima su se od početno sezonske, ove migracije pretvorile u trajne. Posebna pažnja posvećena je migracijama radno-profesionalne skupine proizvođača povrća, tj. bugarskim vrtlarima, čiji potomci danas čine najbrojniji dio bugarske populacije u Hrvatskoj. Također se analiziraju posljedice migracija na doseljeničkim destinacijama (nekadašnje periferije velikih i većih gradova) na ekonomskom, demografskom i socio-kulturnom planu. Napokon se analiziraju faktori koji su utjecali i utječu na kreiranje identifikacijskih strategija i praksi pripadnika ove nacionalone manjine.