O. dr. sc. Anđelko Badurina, franjevac i povjesnik umjetnosti. Pola stoljeća znanstvenoga rada - Dujmović, Perica; Galović, Tomislav (2013)
Anđelko Badurina (Lun na otoku Pagu, 1935.), franjevac trećoredac glagoljaš i povjesnik umjetnosti, gimnazijsko obrazovanje započeto u Senju nastavio u Nadbiskupskoj klasičnoj gimnaziji u Zagrebu, a završio u Splitu. Diplomirao je teologiju i pohađao poslijediplomski studij na Bogoslovnom fakultetu u Zagrebu. Na Filozofskom fakultetu u Zagrebu diplomirao je povijest umjetnosti te stekao magisterij i doktorat. Znanstveni je savjetnik u miru Instituta za povijest umjetnosti u Zagrebu. Specijalnost: srednji vijek – ikonografija, ikonologija, iluminirani rukopisi, samostanska arhitektura, urbanizam, hagiotopografija. Završio projekte Iluminirani rukopisi u Hrvatskoj i Hagiotopografija Hrvatske. Objavio brojne radove i knjige te uredio Leksikon ikonografije, liturgike i simbolike zapadnog kršćanstva.
Projekt MZOS
HRV