Podela posla u kući kod bračnih partnera iz Srbije i Hrvatske - generacijske i rodne razlike - Mihić, Vladimir (Array, 2013)
Pitanje podele posla u kući jeste tema koja zaokuplja pažnju sociologa i psihologa koji se bave porodicom već decenijama unazad. Ovaj problem je postao naročito značajan nakon perioda emancipacije žena i sve većeg broja porodica u kojem oba supružnika rade. Međutim, istraživanja kod nas i u drugim zemljama pokazuju da ravnopravnost u mnogim javnim sferama života nije uvek preslikana i na porodični život. Ovaj rad bavi se podelom dve vrste kućanskih poslova, rutinskih i povremenih, kao i podele poslova vezanih uz decu. Uzorak je činio 301 bračni par iz Hrvatske i 402 bračna para iz Srbije, različitog uzrasta. Kao mera učestalosti obavljanja kućanskih poslova i poslova vezanih uz decu uzeta je skala Podele posla u kući koja meri frekvencu koju svaki od partnera obavlja samostalno u toku jedne nedjelje. U obzir je uzeto 24 kućna posla i 10 poslova vezanih uz decu. Rezultati pokazuju da podela posla odgovara stereotipnim rodnim ulogama, odnosno, da su žene te koje obavljaju više rutinskih, svakodnevnih poslova i poslova vezanih uz decu, dok muškarci obavljaju više povremenih poslova. Takođe, podaci ukazuju na stabilnost ovih razlika bez obzira na uzrast bračnih partnera.