Slobodno vrijeme i zadovoljstvo brakom u Hrvatskoj i Srbiji - rodne i generacijske razlike - Huić, Aleksandra (Array, 2013)
Načini na koje provodimo svoje slobodno vrijeme mogu imati pozitivne učinke na naše psihičko i fizičko zdravlje. Međutim, brak i zajednički život ograničavaju načine na koje pojedinci mogu provoditi svoje slobodne vrijeme. Provedeno istraživanje prvo je znanstveno istraživanje kojim se sustavno ispitao način provođenja slobodnog vremena bračnih partnera u Hrvatskoj i Srbiji te se nastojalo utvrditi pridonosi li ono zadovoljstvu brakom, uzimajući u obzir rod i generacijsku pripadnost sudionika. Nalazi prikupljeni na 302 bračna para iz Hrvatske i 380 bračnih parova iz Srbije potvrđuju postojanje rodnih razlika u količini slobodnog vremena u korist muškaraca: muškarci u obje države izvještavaju o više slobodnog vremena koje provode bez partnerica. Što se tiče dobnih razlika, i u Hrvatskoj i u Srbiji se pokazalo da bračni partneri u dobi do 35 godina izvještavaju o više ukupnog slobodnog vremena u odnosu na bračne partnere iz srednje i starije generacije. U skladu s nalazima inozemnih istraživanja, pokazalo se da zajednički provedeno (a ne ukupno) slobodno vrijeme pridonosi zadovoljstvu brakom. U hrvatskom uzorku se to pokazalo za muškarce i žene iz svih dobnih skupina osim za skupinu muškaraca starijih od 55 godina. U srpskom uzorku je dobiven isti obrazac nalaza za muškarce, dok su se kod žena pokazala određena odstupanja. Zadovoljstvu brakom najmlađih žena iz Srbije pridonosi i zajednički provedeno i količina ukupnog slobodnog vremena, onih u dobi od 35 do 55 godina samo zajednički provedeno vrijeme, a ženama iz najstarije dobne skupine za zadovoljstvo brakom važno je samo da ukupno imaju više slobodnog vremena.