Kapela sv. Kvirina u Sisku u kontekstu svečeva čašćenja u XVII. stoljeću - Šourek, Danko (Array, 2011)
Sv. Kvirin, ranokršćanski mučenik i biskup kasnoantičke Siscije, doživio je procvat čašćenja sv. Kvirina u okviru Zagrebačke (nad)biskupije u XVII. stoljeću, u vrijeme u kojem se Katolička crkva osnažena zaključcima Tridentskoga sabora (1545. – 1563.) sve samosvjesnije prisjeća svojih povijesnih temelja. Niz slikarskih, kiparskih i graditeljskih ostvarenja započinje malenim medaljonom sa svečevim likom, otisnutim na naslovnici knjige Memoria Regum et Banorum Regnorum Croatiæ, Dalmatiæ et Sclavoniæ (Beč, 1652.) zagrebačkoga kanonika i povjesničara Jurja Ratkaja, a vrhunac dosiže (ponovnim) podizanjem i raskošnim opremanjem kapelice sv. Kvirina u Sisku tijekom posljednjih desetljeća XVII. stoljeća. U međuvremenu, svečev lik uvršten je ikonografski program srebrenih korica Misala Jurja od Topuskoga, a njegovi su kipovi svoje mjesto pronašli na oltarima u zagrebačkoj katedrali i kapelici sv. Martina, te župnoj crkvi sv. Križa u Sisku.