Prošlost i sadašnjost osmanske graditeljske baštine u zaleđu srednjega Jadrana - Jurin-Starčević, Kornelija (Array, 2011)
Do danas je na području srednjojadranskog zaleđa ostalo sačuvano vrlo malo spomenika osmanske graditeljske baštine, usprkos više od dvjestostoljetne vladavine Osmanlija nad pojedinim dijelovima te regije (1499.-1718.). Mnoge građevine osmanske materijalne kulture nestale su, a da nisu ostavile ikakav trag o postojanju. To se odnosi na objekte sakralne namjene kojima se služilo stanovništvo muslimanske vjeroispovjesti, ali i na objekte svjetovne namjene (fortifikacije, mostove itd.). U radu se nastoje rekonstruirati objekti osmanske graditeljske djelatnosti, odnosno nastoji se složiti mozaik odavno nestalih objekata islamske civilizacije.