Antologijski govor fra Paškala Buconjića o svetoj braći Ćirilu i Metodu u Rimu (uoči 150. obljetnice: 5. srpnja 1863. – 5. srpnja 2013.) - Pandžić, Vlado, kroatist (Array, 2012)
Ovaj tekst je prilagođeni sažetak, poglavito s retoričkih motrišta, drugoga poglavlja znanstvene knjige Nastojanja biskupa fra Paškala Buconjića za ponovno uključivanje glagoljice u katoličko bogoslužje u Hrvata (u rukopisu). Djelomice je predstavljen na Okruglom stolu Život i djelo biskupa fra Paškala Buconjića u Drinovcima (10. prosinca 2010.), u organizaciji Matice hrvatske – Ogranka Grude u prigodi 100. obljetnice njegove smrti. Usmjeren je na njegov Govor prigodom tisućoljetnog slavovanja Ss. Slavjanskih apostolah Cirila i Metoda (bogoljubstvom Sbora i Sbornog kaptola u Rimu presjajno obslužavanog u Narodnoj sbornoj crkvi S. Jerolima, dne petog srpnja po S. Otcu Piu IX. za svetkovanje opredieljenog, držan od o. Paskala Buconjića Hercegovca, reda obsluge S. Franje kod Glavnog samostana S. Marie Ara-Coeli zvane, obćeg štioca bogoslovja – troškom jugoslavenskog mecenata Josipa Jur. Strossmayera, biskupa bos. djakovačkog. U Rimu, G. R. I., 1863, Tiskom tiberinskim).