Igrajmo zeleno! O povezanosti ekologije i sporta - Zagorac, Ivana (Array, 2012)
Tekst želi skrenuti pozornost na relaciju ekologije i sportskih aktivnosti. Dok, s jedne strane, velika sportska događanja poput Olimpijskih igara dolaze pod povećalo javnosti s obzirom na njihov utjecaj na okoliš, s druge strane niti sport sam nije pošteđen posljedica ekološke krize. Nakon uvodnih razmatranja povezanosti sporta i okoliša, zaključuje se da dominiraju interpretacije koje ne zadiru dublje od detekcije kriznih elemenata i razmatranja mogućnosti njihova kratkoročnoga saniranja. Tekst se stoga u nastavku osvrće na koncept »dubinske« ekologije. Ocrtavaju se njene osnovne karakteristike te se završno istražuje kompatibilnost sportskih aktivnosti s nekim postavkama dubinske ekologije.