U vytokiv horvats'koi ukrainistyky: Juraj Kryžanyč - Paščenko, Jevgenij (2011)
Istaknuti predstavnik hrvatskog baroknog slavizma Juraj Križanić u modeliranju vizije slavenskoga svijeta u značajnoj mjeri se naslanjao na kulturu ukrajinskog baroka (Gramatika Smotryc'kog, ideje grko-katolika i dr.) što daje razlog imenovati ga prethodnikom ukrajinistike kod Hrvata
ukrajinski