Do the 18th century cizye registers in comparison with the earlier inventories make the research of the demographic tendencies on the Balkans easier? - Moačanin, Nenad (Array, 2011)
Takozvana reforma ubiranja glavarine iz 1691. nije uvela načela koja bi se drastično razlikovala od dotadašnjih. Umjesto proklamiranog principa oporezovanja svakog radno sposobnog muškarca, nastao je mješoviti sustav koji je na elastičan način obuhvatio i obveznike i zemljoposjed.