Pozdravi cvijeće, zalij mamu (Semantičke transformacije u grafitima) - Užarević, Josip (2012)
Grafiti se često služe tradicionalnim minimalističkim književnim žanrovima (poslovicama, izrekama, aforizmima), a isto tako frazemima, radi njihova preoblikovanja u antiposlovice, antiizreke ili antiaforizme. Drugim riječima, grafiti bitno mijenjaju semantiku tradicionalnih ili ustaljenih jezičnih oblika. U članku se analiziraju tri postupka semantičke transformacije koji se susreću u grafitima: zamjena (koja uključuje i promjenu strukturno-semantičkih pozicija unutar jednoga te istoga iskaza), dodavanje i preusmjeravanje.
Projekt MZOS
HRV