Danteova životinjska Komedija - Husić, Snježana (Array, 2012)
U svrhu analize nekih posebnosti životinjskih prisutnosti u Komediji, propituju se različiti kriteriji za sastavljanje taksonomije Danteova spjeva te poteškoće koje iz toga proizlaze. Naglašava se da se primjenom i drukčijih kriterija uočavaju izrazite razlike u učestalosti animalnih figura između triju dijelova spjeva, pri čemu ih je najviše u Paklu, a najmanje u Raju. Kad se uzmu u razmatranje samo životinje koje nastanjuju onostranost - svijet kojim prohodi Dante kao lik vlastita spjeva - razlike su još veće. Takva neujednačena zastupljenost neljudskoga životinjskoga svijeta u Danteovoj Komediji tumači se u radu kao književna implementacija i realizacija Aristotelove i kršćanske hijerarhije bića kakvu u Čistilištu (XXV, 37-75) objašnjava lik Stacija, pri čemu je ljudski rod svojevrsna sredina između superiornih anđela i inferiornih životinja. Stoga animalna komponenta pridonosi strukturiranju strogo uređena i hijerarhizirana svijeta na još jednoj od oblikovnih i motivskih razina Danteove Komedije. Istražena je također razlika u brojnosti i vrstovnoj zastupljenosti između neljudskih životinja u onostranom svijetu Dantea lika i onih koje svojom retorikom priziva ovozemaljski pozicionirani Dante pripovjedač: potonjih je više i među njima preteže iskustveno dohvatljiva fauna, nasuprot fantastičnim i simboličkim bićima, koja prevladavaju u onostranosti. Dva životinjska svijeta u Komediji tvore dakle složenu i ujedno uređenu hijerarhiju u kojoj su odnosi između pojedinih sastavnica jednako važni kao i identitet samih sastavnica. Zaključna analiza nekih bestijarijskih motiva i životinjskih figura proizašlih iz različitih tradicija, a prisutnih u ostatku Danteova opusa, mimo Komedije, pokazuje koliko je raznovrsno i mnogoliko Danteovo kulturno i književno zaleđe te kako ga on baštini i obnavlja na inventivan način u različitim kontekstima.