Matija Antun Relković i Bidpaï između smiješnog i ozbiljnog - Pavlović, Cvijeta (2012)
Premda pitanje Relkovićeva predloška za prijevod Bidpaijeva Nauka političnog i moralskog kao i za njegove Fabule ostaje otvorenim, moguće je usporedbom Relkovićevih i dostupnih francuskih prijevoda utvrditi da je njegov prijevod češće približan nego točan, ali da rijetko skreće u adaptaciju. Relković nije vodio brigu samo o recipijentu nego i o samom sebi kao autoru i prevoditelju, birajući što će poručiti dijelovima svojega opusa, te svakom svojem djelu pristupa kao dijelu veće cjeline. Zajedničke motive u dva Bidpaijeva teksta nalazi u pojmovima prijateljstvo, vlast, strpljivost i dr., razvijajući ih i u svojem autorskom djelu.
Projekt MZOS
HRV