Naslikani retabli u župnoj crkvi sv. Marije Magdalene u Selima kraj Siska - Nestić, Jasmina (Array, 2011)
U radu se iznose rezultati istraživanja naslikanih retabala župne crkve sv. Marije Magdalene u Selima kraj Siska, koji do sada nisu bili temom povijesno-umjetničkih analiza. Restauracijom unutrašnjosti crkve, završenom 2004. godine, otkriveni su na zidu naslikani oltarni retabli: glavni sv. Marije Magdalene te bočni oltari sv. Obitelji, sv. Tri Kralja, sv. Franje Ksaverskog i Svih Svetih. Uvidom u arhivske izvore ustanovljeno je da je crkva, zajedno s ovim oltarima, posvećena 1765. godine, te se oni mogu smatrati njezinom prvotnom opremom. U tekstu se donosi cjelokupno razrješenje njihove preobrazbe: 1841. godine bili su restaurirani, 1890. godine prekriveni novim oslikom, a u prva dva desetljeća XX. stoljeća ikakva naznaka o njima gubi se postavom drvenih oltara tirolske proizvodnje. Uvidom u obrađenu građu, interijer župne crkve sv. Marije Magdalene može se tumačiti kao pomno planirani projekt arhitekture i slikanih retabala koji dodatno odterećuju i olakšavaju prostor. Na odabir ovoga, tada suvremenoga rješenja opreme crkvene unutrašnjost, zasigurno je utjecala snažna veza s patronom, zagrebačkim Kaptolom, i stalna prisutnost svećenika pripremanih za vršenje kanoničke dužnosti koji su svoja iskustva sa studija u Austriji i Italiji pri povratku mogli prenijeti u svoju sredinu.