Tipologija jednostavne rečenice u ukrajinskim i hrvatskim gramatikama - Fuderer, Tetyana (2012)
Kontrastivno proučavanje slavenske sintakse na sinkronijskoj razini je smjer, u kojem nalazimo velik broj neistraženih tema. U tome je kontekstu vrlo zanimljiva tema kontrastivnog proučavanja pojavâ u ukrajinskoj i hrvatskoj sintaktologiji. Stoga je cilj našega rada usporediti, na temelju kontrastivne analize definicija rečenice i jednostavne rečenice u ukrajinskim i hrvatskim gramatikama, objavljenim u drugoj polovici 20. stoljeća, različite teorijske pristupe u njihovu određivanju, te također pokazati razilaženja u razradi tipologije jednostavne rečenice u gramatikama obaju spomenutih jezika koja mogu proizlaziti iz različitih teorijskih pristupa ili biti uvjetovana prirodom samih jezika.
Projekt MZOS
HRV