Byn där Tito föddes. Ett minnesmärkes förfall och förändring - Hjemdahl, Kirsti Mathiesen (Array, 2007)
U radu se analizira konstrukcija memorijalnog, a ujedno i političkog mjesta na primjeru Kumrovca, rodnog sela Josipa Broza Tita. Naglasak se stavlja na dvije povijesne epizode: na osnivanje memorijalnog mjesta u drugoj polovici pedesetih godina i na transformaciju kroz koju selo prolazi od devedesetih godina 20. stoljeća naovamo.