Registri i hrvatski kao ini jezik - Udier, Sanda Lucija (Array, 2011)
Jezikoslovci su davno uočili da se način na koji govornici određenoga jezika upotrebljavaju svoj jezik razlikuje od situacije do situacije. Takva je pojava jezična univerzalija i zajednička je svim jezicima ili većini njih. Za različite različite jezične ostvaraje koje su proizveli isti govornici govoreći isti jezik u različitim situacijama postoji u jezikoslovlju i izvan njega mnogo naziva, od kojih je vjerojatno najčešći naziv stil. Zbog polisemičnosti i uporabne inflacije naziv stil nije prikladan da bude jezikoslovni termin. Drugi naziv, odnosno termin koji se javlja u tom značenju jest registar. Izbor registra ovisi o različitim čimbenicima: o jezičnoj situaciji, o sudionicima te situacije, o razlozima zbog kojih sudionici jezične situacije komuniciraju, o cilju koji žele postići tim komunikacijskim činom i sl. U radu je riječ o poučavanju neizvornih govornika različitim registrima hrvatskoga jezika radi razvijanja sociokulturne kompetencije.