Prijedlozi u hrvatskom kao inom jeziku: opis i obrada - Udier, Sanda Lucija; Gulešić Machata, Milvia (2012)
U članku je riječ o pristupu obradi prijedloga u učenju i poučavanju hrvatskoga kao drugoga i stranoga jezika (HJ2). Progresija obrade prijedloga izravno ovisi o zastupljenosti prijedloga u hrvatskome jeziku, o značenju odnosa koje prijedlozi izražavaju te o progresiji obrade padeža, a pristup se temelji na povezivanju semantičkih i sintaktičkih obilježja prijedloga. Posebna se pozornost u nastavi pridaje obradi prijedloga čije značenje može biti različito u ovisnosti o sintaktičkoj okolini (npr. prijedlozi u i na koji mogu značiti cilj kada su dopunjeni imenskim riječima u akuzativu, odnosno mjesto kada su dopunjeni imenskim riječima u lokativu), zatim obradi prijedloga istoga značenja koji se nalaze u različitim sintaktičkim okolinama (npr. prijedlozi pred, pod, nad, među uz koji stoje imenske riječi u instrumentalu i ispred, ispod, iznad, između uz koji stoje imenske riječi u genitivu), kao i obradi prijedloga koji su često u antonimskim odnosima, a zahtijevaju različite padeže (iz – u, s – na). Dok se tradicionalno veća pozornost pridaje sintaktičkim obilježjima prijedloga, u ovome se članku ističe važnost semantičkih obilježja prijedloga te potreba da se ona istraže s lingvističke i glotodidaktičke strane te da im se u nastavi hrvatskoga jezika za neizvorne govornike posveti posebna pozornost. U radu se govori o obradi prijedloga ponajprije na stupnjevima od A1 do B1 po ZEROJ-u, ali predlažu se i smjernice njihove obrade na višim stupnjevima učenja HJ2.
Projekt MZOS
HRV