Le Portfolio européen des langues et le contexte éducatif croate: les enjeux pour le futur - Franić, Ivana, lingvist (Array, 2012)
Cilj je ovoga rada preispitati ulogu Europskoga jezičnog portfolija, dokumenta Vijeća Europe koji je osmišljen kako bi poslužio učeniku u procesu stjecanja znanja. Daje se pregled prednosti uporabe toga sredstva za samoprocjenu i vrednovanje vlastitih kompetencija. Uporabom Portfolija učenik postupno stječe sposobnost procjene vlastitih postignuća u stranom jeziku, izjašnjava se o svojim znanjima kao i o ciljevima koje treba postići u budućnosti. Potom se iznose mogući razlozi kao i smetnje u samom obrazovnom sustavu koje priječe bolju integraciju ovog dokumenta u nastavu stranih jezika u Hrvatskoj.