Međugorje kao proces. Spacijalizacija iskustava i stvaranje "mjesta" - Belaj, Marijana (Array, 2011)
Procesi stvaranja međugorskih toposa, odnosno kako ljudi upisuju svoju prisutnost i iskustvo u prostor Međugorja, kako mu pridaju značenja te, istodobno, kako kroz interakciju s pojedinim međugorskim toposima pregovaraju svoj identitet, pitanja su u okvirima kojih se kreće ovaj rad. Pritom se Međugorje promatra kao 'stvarnost konkurentnih diskursa'. Kroz naracije i prakse prati se 'stvaranje' pojedinih toposa, te se posebno skreće pozornost na prijepor kao inherentnu značajku hodočasničkih mjesta. Zaključno je sam proces nesputanog kreiranja izdvojen kao pretpostavljena jedinstvena kvaliteta Međugorja u odnosa na druga hodočasnička središta.