Rodna (ne)ravnopravnost i diskriminacija u obiteljskim odnosima - Jugović, Ivana (Array, 2011)
Cilj ovog poglavlja je izložiti teorijske i empirijske spoznaje o rodnim pitanjima u obitelji kao što su socijalizacija djece u rodno tipizirana ponašanja u obitelji, podjela kućanskih poslova i brige o djeci između roditelja, sudjelovanje partnera/ica u donošenju odluka i upravljanju financijskim resursima obitelji, te zlostavljanje djece u obitelji. Raspon tema je vrlo širok kako bi se obuhvatili različiti aspekti nejednakog tretmana u obitelji s obzirom na rod, bilo da je riječ o stvarnim praksama u svakodnevnom životu ili o društvenim očekivanjima o različitim ulogama žena i muškaraca u obitelji. Ovaj se prikaz temelji na spoznajama iz empirijskih istraživanja koja su uglavnom provedena u stranim zemljama i nešto drugačijim kulturama (najčešće se radi o Sjedinjenim Američkim Državama i zapadnoeuropskim zemljama), a gdje god je to moguće navedeni su dostupni podaci iz domaćih istraživanja.