Spremnost na sudjelovanje u aktivnostima za poboljšanje položaja žena u društvu - Galić, Branka, sociolog (Array, 2011)
Aktivnosti koje su najviše birane kao varijante vlastitog angažmana oko poboljšanja društvenog položaja žena pokazale su se, prema odgovorima ispitanika/ca, sljedeće: potpisivanja peticije, što je izabralo ukupno 82% ispitanika/ca, zatim poučavanje o ravnopravnosti spolova, za što se izjasnilo ukupno 57, 9% sudionika/ca istraživanja, te spremnost za sudjelovanje u mirnom protestu na ulici, što je iskazalo kao opciju ukupno 53, 6% ispitanika/ca koji su barem „donekle“ ili „sigurno“ za to pokazali interes. Pritom su žene iskazale veću spremnost za pojedine vrste angažmana nego muškarci, i to u svim kategorijama angažmana, a posebno u potpisivanju peticija i podučavanja o ravnopravnosti spolova. Ta spremnost na podučavanje o ravnopravnosti spolova, koju je iskazalo gotovo 2/3 žena, ukazuje na njihovu očitu potrebu suzbijanja i mijenjanja određenih stereotipa i rodnih predrasuda koje su se tijekom vremena pomoću procesa socijalizacije, odgoja i obrazovanja generacija naraštaja utemeljile i izgradile. Opći nalaz ovog istraživanja, bez obzira na nespremnost oko polovice populacije na nekakav oblik društvenog angažmana u pogledu poboljšanja nezadovoljavajućeg društvenog položaja žena, ipak pokazuje određene oblike spremnosti i iskazanog interesa za neke konkretne oblike vlastitog angažmana koji bi mogao pridonijeti poboljšanju društvenog položaja žena. Same žene, kao i mlađa, te obrazovana populacija, osobito zagrebačke regije u tome je iskazala najviše interesa i spremnosti, a što sigurno čini plodno tlo za razvijanje daljnjih oblika društvenih i političkih strategija u cilju promjene i poboljšanja rodno neravnopravnog položaja žena i muškaraca u hrvatskom društvu.