Društvena uvjetovanost rodne diskriminacije - Galić, Branka, sociolog (Array, 2011)
U tekstu se govori o svrsi uspostavljanja rodne društvene jednakosti kao jednom je od ključnih ciljeva i prioriteta razvoja svakog suvremenog društva, pa tako i hrvatskog društva. Prema ciljevima Nacionalne politike RH za promicanje ravnopravnosti spolova približavanje konceptu rodno egalitarnog društva uvjetuje uvelike dinamiku razvoja hrvatskog društva, te pretpostavke uključivanja Republike Hrvatske u Europsku uniju. U tekstu se definiraju osnovni pojmovi istraživanja (rod, spol, rodni identitet, diskriminacija, seksizam, rodne uloge itd.) i iznose dosadašnje spoznaje iz različitih istraživanja o rodnoj diskriminaciji, seksizmu i utjecaju modernizacijskih promjena u Hrvatskoj na rodne uloge u društvu.