Društva-znanja-u-nastajanju : Akteri, oprez! Lako lomljivo! - Božić, Jasmina (Array, 2011)
Polazeći od cjelovitog sociologijskog koncepta društava-znanja-u-nastajanju, njemačkog sociologa N. Stehra, u radu se motre neke značajke raznorodnih europskih politika obuhvaćenih platformom strategija za izgradnju europskih društava kao „društava znanja“. Stehrov koncept društava-znanja-u-nastajanju kompleksan je teorijski konstrukt izgrađen na osnovu nebrojenih empirijskih uvida o suvremenim razvijenim društvima. Njime se ne implicira automatski dobrobit društva u kojem ga se nastoji primijeniti. Naprotiv, obilježava ga niz otvorenih pitanja. Autori ispituju pozicioniranost pojedinih elemenata jednog izvornoga sociologijskog koncepta u nekim europskim i hrvatskim politikama, i obrnuto. Neke elemente iz aktualnih rasprava o zakonskom ustroju sustava znanosti i visokog obrazovanja u Hrvatskoj sagledavaju kroz prizmu Stehrova koncepta. U empirijskom dijelu u vidu prethodnog priopćenja iznose rezultate analize diskursa relevantnih tekstova, u kojem se pokazuje da su značajke diskursa europskih politika društva znanja, kao što su navodno univerzalistička narav i holističke pretenzije sadržaja pojmova, sugeriranje neminovnosti europskih politika izgradnje društva znanja, inzistiranje na brzini i dinamici, te privid znanstvenosti, u značajnom otklonu od izvornih društveno-znanstvenih koncepata. Temeljem analize autori sugeriraju potrebu dosljednijeg izvođenja strategija i provedbenih mjera politike društva znanja iz relevantnog sociologijskog okvira.