Konstrukcija identiteta u bačkih Bunjevaca - Vuković, Petar, lingvist (Array, 2010)
Bački su Bunjevci duboko podijeljena zajednica kad je riječ o nacionalnoj i etničkoj identifikaciji. U ovom se radu pokušava odgovoriti na pitanje zašto je etnička i nacionalna identifikacija bačkih Bunjevaca tako dramatično raslojena. Najprije se ističu neke odlike esencijalističkoga pristupa, koji je dosad dominirao u analizi obrađivanoga problema, te se upozorava na njegove metodološke slabosti. Nakon toga skicira se konstruktivistički model te se njegove prednosti pokazuju na primjeru analize diskurzivnoga oblikovanja kolektivnoga identiteta u "Bunjevačkim i šokačkim novinama". Premda su na taj način zahvaćeni ponajprije povijesni korijeni identitetske raslojenosti bačkih Bunjevaca, objašnjenje koje se za nju nudi omogućuje i razumijevanje njezine suvremene pojavnosti.