Remek-djelo habsburške (mletasčke?) obavještajne službe: anonimni "geografsko-statistički" opis Bosanskog pašaluka (oko 1625.) - Nenad Moačanin (2011)
Takozvani „Geografsko-statistički“ opis Bosanskog pašaluka, koji je nastao oko 1625. sa svojom inačicom što se javlja uz izvješće A. Georgicea (1626.) objavljen je prije punih stotinu i dvadeset godina, a do danas nije dostatno i primjereno valoriziran. Premda se u samom tekstu opisa naglašava da se oslanja na „službeni“ spis pokrajinske vlasti u Bosni, to se ne čini u cijelosti vjerojatnim, jer službeni osmanski popisi tako nisu izgledali, a ktomu su i njihovi brojčani podatci, sravnimo li ih s onima što donosi naš opis, nerijetko bitno različiti. Stoga valja pretpostaviti da se radilo o kompiliranju i nadopunjavanju podataka iz više oblasti i s više razina, ali tako, da je konačni rezultat dosta uvjerljiv, štoviše razmjerno vjerodostojniji od onoga što nude oficijelni osmanski popisi. Ovo ne znači da su potonji „netočni“ nego samo naglašava razliku između motiva i obilježja sastavljanja popisa/opisa: na turskoj strani motiv je fiskalni, a na habsburškoj/mletačkoj vojno-sigurnosni, pa u tome smislu i protostatistički.
Projekt MZOS
HRV