Ludost pjesništva - Vuković, Tvrtko (Array, 2010)
U radu se polazi od pretpostavke da takozvane školske interpretacije Cesarićeve lirike podržavaju u njoj oblikovane predrasude kako o razumijevanju književnosti, tako i o shvaćanju života i svijeta. Na primjeru "Pjesme mrtvog pjesnika" pokušava se pokazati da sama Cesarićeva lirika ima potencijal razvrgnuti veza sa svojim dosadašnjim interpretacijama. Istražujući u njoj ozbiljenu romantičarsku ideju književnosti kao dara, ovdje se problematizira isprepletanje estetičke s ekonomskom komponentom književne komunikacije. U tom je smislu bilo važno istaknuti da se politika proučavanja i poučavanja književnosti, koja autoritarno nastoji oblikovati disciplinirane subjekte, oslanja o tekst što istodobno zagovara i podriva ideje autoriteta i discipline. Također, neka buduća pedagoška ekonomija, osovljena o "Pjesmu mrtvog pjesnika" morala bi u obzir uzeti činjenicu da je u njoj dana važnost onome što se ni u kojem slučaju ne može tržiti.