Je li elektronički časopis časopis? Prilog časopisoslovlju - Brešić, Vinko (Array, 2010)
Od devedesetih godina 20. stoljeća do danas rapidno povećanje broja korisnika interneta kakvoga danas znamo prati stalni rast broja elektronički publikacija, među njima i e-časopisa. Iako su mnogi tek elektroničke verzije tiskanih časopisa, trend rasta novih i isključivo elektroničkih časopisa je očit. Međutim, u konkurenciji s tiskanim časopisima novi se medij, bez obzira na mnoge svoje prednosti, nerijetko doživljava kao manje vrijedan, čak mu se indirektno osporava i sami status časopisa. Nakon utvrđivanja glavnih fenomena e-časopisa i njihove kritičke analize u okvirima dosadašnje teorije i prakse tiskanih medija, na retorički intonirano pitanje je li elektronički časopis časopis? nudi se odgovor o e-časopisu kao tek tehnološki novoj časopisnoj inačici koja, međutim, zbog svojih posebnosti implicira mnoge promjene ne samo u pristupu i manipulaciji ovim medijem već i u njegovu poimanju, indirektno i u poimanju moderne kulture.