Zagrebački Filozofski fakultet u revolucionarnoj tranziciji (1945.-1948.) - Roksandić, Drago (Array, 2011)
Povijest Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu u razdoblju od 1945. do 1948. godine povijest je tradicionalne akademske institucije u uvjetima dirižističke partijsko-državne prosvjetne politike. Povijest je to tradicionalne akademske zajednice između imperativa „ovladavanja prošlošću“, odnosno, suočavanja s iskustvom endehaškog razdoblja 1941.-1945. i neizvjesnosti društva u „revolucionarnoj transformaciji“. Istražujući zbivanja na Filozofskom fakultetu te politiku Biroa Centralnog komiteta Komunističke partije Hrvatske prema Filozofskom fakultetu i Sveučilištu u Zagrebu u to doba, moguće je ustvrditi da su parijsko čelništvo i profesorska jezgra na Filozofskom fakultetu, neovisno o različito motiviranim međusobnim nepovjerenjima i sporovima, umjeli biti pragmatični jedni u odnosu spram drugih. Time je bilo omogućeno novo studijsko profiliranje Filozofskog fakulteta 1948. godine, njegovo kadrovsko jačanje i veliko povećanje broja studenata.