Prėface - Baric, Daniel; Le Rider, Jacques; Roksandić, Drago (2010)
Predgovor sadržava obavijesti o francusko-hrvatskom projektu "Du Danube a la Mediterranee: espaces, societes, transferts culturels", koji je realiziran suradnjom pariške L'Ecole pratiques des hautes etudes (4. sekcije) i projekta "Triplex Confinium: hrvatska višegraničja u euromediteranskom kontekstu" te Centra za komparativnohistorijske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (voditelji profesori Jacques Le Rider i Drago Roksandić). Projekt je zaključen s održavanjem međunarodne znanstvene konferencije u Zagrebu 2006. godine, a ova je knjiga nastala uredničkom suradnjom Daniela Barica (Sveučilište Francois-Rabelais u Toursu), Jacquesa Le Ridera i Drage Roksandića i nakladničkim interesom Presses universitaires de Rennes, kao artikulirana cjelina na glavnu temu konferencije.
Knjigu čini šest problemskih cjelina u vezi s glavnom temom, a sadržava 31 znanstveni članak na francuskom jeziku, kazalo imena i kratke autorske biobibliografije.
Projekt MZOS
FRA