Prėface - Baric, Daniel (Array, 2010)
Predgovor sadržava obavijesti o francusko-hrvatskom projektu "Du Danube a la Mediterranee: espaces, societes, transferts culturels", koji je realiziran suradnjom pariške L'Ecole pratiques des hautes etudes (4. sekcije) i projekta "Triplex Confinium: hrvatska višegraničja u euromediteranskom kontekstu" te Centra za komparativnohistorijske i interkulturne studije Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (voditelji profesori Jacques Le Rider i Drago Roksandić). Projekt je zaključen s održavanjem međunarodne znanstvene konferencije u Zagrebu 2006. godine, a ova je knjiga nastala uredničkom suradnjom Daniela Barica (Sveučilište Francois-Rabelais u Toursu), Jacquesa Le Ridera i Drage Roksandića i nakladničkim interesom Presses universitaires de Rennes, kao artikulirana cjelina na glavnu temu konferencije.