Paul Kussan: Pitanja povodom izlaska iz anonimnosti - Roksandić, Drago (Array, 2010)
Djelo Paula Kussana Kurzgefasste Geschichte des Oguliner dritten National-Grenz-Infanterie-Regiments izvorno je bilo objavljeno u Beču 1852. godine. Ono je do danas zadržalo svoju dokumentarnu vrijednost, što je i bio glavni razlog objaviti hrvatski prijevod. Uvodnom studijom trebalo je odgovoriti, na temelju arhivskih i bibliotečkih istraživanja, na pitanje tko je uopće bio Paul Kussan i kako pristupiti čitanju njegove knjige.