Riječ na kraju - Roksandić, Drago (Array, 2010)
U "Riječ na kraju" pojašnjava se urednikovu (D.R.) motivaciju inicirati hrvatski prijevod knjige Stephen J. Pynea o ekohistoriji vatre. Upozorava se na njegov transdisciplinarni pristup i metod interpretacije fenomena koji je bitan za razumijevanje "prirodne" i "kulturne" povijesti Zemlje i ljudske vrste.