Muzeološki rakurs: ekomuzeji - Babić, Darko muzeolog (Array, 2010)
Rad analizira fenomen ekomuzeja, specifične forme muzeja izvorno nastale u Francuskoj početkom sedamdesetih godina 20. stoljeća. Kako bi isti bio ispravno shvaćen autor se vraća u povijest (vrijeme nastanak muzeja na otvorenom, heimat muzeji...), a zatim izlaže razvoj i odrednice ekomuzeja u Francuskoj. U završnom dijelu ukazuje na glavne karakteristike ekomuzeja, osnove razlike u odnosu na 'klasične' muzeje, te time i sugerira njihova vrijednost i primjenjivost u zadanom kontekstu.